söndag 16 januari 2011

Helstekt kyckling i lergryta

1 kyckling minst 1300 gram, tinad eller färsk
1 morot
1 gul lök
salt, kött&grillkrydda och citronpeppar

Lägg lergrytan i vatten ca 10-15 minuter. Är den ny så ska den ligga mins 1 timma i blöt.

Skölj kycklingen under kallt vatten. Salta och peppra runt om och inuti. Skala moroten och löken och dela i bitar och klyftor. Lägg i lök och morot i lergrytan och lägg kycklingen ovanpå, töm på ca 3 dl vatten.  Sätt in i kall ugn 250 grader i 1tim och 30 min.

Gör sås på skyn som är i lergrytan.

Sila skyn i en kastrull, tillsätt lite vatten ca 3 dl och 1 dl grädde. Red av såsen med mjöl och vatten. Färgsätt med lite soja.

Servera med kokt potatis, lingonsylt och inlagd gurka. Gärna ett gott bröd till oxå.

Inga kommentarer: