ROTMOS
2 st Kålrötter
4-5 st Morötter
8 st Potatisar
1 tsk buljongpasta eller 1 tärning
3 tsk salt
Skiva kålrötterna och morötterna tunt och koka med buljong och salt i vatten som täcker ca 1 timma.
Skiva även potatisen tunt och tillsätt den till kålen och morötterna och låt allt koka ytterligare ca 20 min.
Häll av vattnet men spara lite att späda med om ni inte har spad från ex fläsklägg.
Stöt allt med en potatisstöt och kör med elvisp.
Späd efter behov tills ni får en bra konsistens
Fläsklägg
1-1½ kg fläsklägg i nät
1 gul lök
1-2 morötter
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
ca 2 liter vatten(ska täcka läggen)
Skölj läggen i kallt vatten och placera den i en gryta och häll på så mycket vatten att det täcker.
Koka upp och skumma.
Skala lök och morot och skär i bitar.
Tillsätt lök, morot och kryddor och sänk värmen. Det ska bara sjuda på svag värme i ca 1½-2 timmar.
Tag upp köttet och låt det vila en stund. Skär köttet i skivor och servera med rotmos eller potatismos
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar